Hazai, friss, szezonális és egészséges: Ökobüfé
A pécsi Kodály Központban a Bölcsödék Napja rendezvényén az Ökocsali csapata egy merőben új ötlettel: Ökobüfével várta a konferencián megéhezőket.
No, de mi az az ökobüfé? Az ökobüfé Pécs környéki őstermelők terményeiből készült ételek, italok gazdag választékát jelenti csak szezonális, azaz éppen most érő zöldségekből, gyümölcsökből és ehető növényekből.
Az ökobüfé ötlete a Mecsek Ökocsali tagjainak - Németh Ibolya, Szakács Gyuláné, Vass Adrienn - fejéből pattant ki. A csoport falusi vendéglátók, helyi termelők által létrehozott kezdeményezés, céljuk a falusi turizmus "zöldítése", helyi és szezonális termékek felhasználásával. A vendéglátás egy új formája, amelyben cél a környezettudatos szemléletformálás programokon, szállásokon, játékokon keresztül. A természet elfeledett ehető-iható, gyógyító kincseivel való ismerkedés saját élmények, tapasztalatok útján. Így a természet adta lehetőségeket fűszerezik a hagyományok, a falusi kultúra, a népi építészet bemutatásával és léleképítő beszélgetésekkel, programokkal.
Miért is fogyasszunk öko ételeket? Azért mert így nemcsak egészségesek maradunk, hanem támogatjuk a hazai termelőket, megkíméljük a környezetünket a szállítás okozta károsanyag kibocsátástól és műanyag szeméttől, miközben friss, szezonális ételeket fogyasztunk. Ennél többet nem is tehetnénk magunkért és környezetünkért.
Link: |