III. Pécsi Babahordozó Napok

2011. szeptember 14., szerda
 III. Pécsi Babahordozó Napok
 

2011. szeptember 18-20 között rendezik meg a III. Pécsi Babahordozó Napok elnevezésű programsorozatot (www.pbhn.blog.hu), mely tavaly is nagy sikernek örvendett.

Civil szervezetünk idén harmadszor rendezi meg a Babahordozó Napokat az Örökség Fesztivál keretén belül, gyerekprogramokkal, előadásokkal.

Az idei szervező csapat komoly küldetést vállalt magára: egy kerekasztal-beszélgetést szervezünk, melynek célja a koraszülött-ellátás bemutatása, tapasztalatcsere, és a kenguru-módszer (Kangaroo Mother Care, KMC) megismertetése a pécsi szülőkkel, érdeklődőkkel.

A kenguru-módszer korai, megszakítás nélküli és hosszan tartó bőrkontaktust jelent a baba és (elsősorban) az édesanya közt. A babát nem választják el édesanyjától születése után (vagy csak nagyon rövid időre, olyan vizsgálatok idejére, melyek máshogy nem végezhetőek el), hanem ha lehetőség van rá, akkor azonnal, de legkésőbb a baba állapotának stabilizálása után a mellkasára helyezik. A kizárólagos szoptatás (ideális esetben) jellemzi, bár azok az édesanyák is alkalmazhatják, akik egészségügyi vagy egyéb okokból nem tudnak/akarnak szoptatni. A módszer a kórházban megkezdhető és az otthonba bocsájtás után is könnyedén folytatható.

A kenguru-módszer az egészségügyben általában ismert fogalom, Európában a kórházak többségében bevett gyakorlat már, sajnos Magyarországon kevéssé elterjedt. Ezen szeretnénk változtatni.

A beszélgetésre meghívtuk dr. Schill Beáta neonatológust a Honvédkórházból, dr. Adamovich Károly neonatológust a Gyermekgyógyászati Klinikáról és dr. Fehér Hajnalka gyermekpszichológust. A moderátor Fábián Mária szerkesztő-riporter.

A kerekasztal-beszélgetés előtt dr. Schill Beáta rövidfilmje kerül vetítésre, ami a Kenguru-módszer gyakorlati alkalmazását mutatja be.

A kerekasztal-beszélgetés időpontja szeptember 19-e, hétfő 17.30, helyszíne a Civil Közösségek Háza.