Kaphat-e végre állami segítséget a pécsi gyermek hospice ház?

2011. szeptember 3., szombat
Kaphat-e végre állami segítséget a pécsi gyermek hospice ház?

Alapjáraton másfél millió forintból gazdálkodik havonta a Szemem Fénye Alapítvány által működtetett rácvárosi Dóri-ház, ráadásul szeptember elsejétől Törökbálinton megnyílott az ország második ilyen jellegű intézménye is. Gyura Barbara, a pécsi alapítvány vezetője szerint, amennyiben az állam nem száll be az üzemeltetés költségeibe, akkor akár az év végére komoly problémák adódhatnak házuk fenntartását illetően.

Törökbálinton adták át szeptember elsején az ország második, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek utolsó napjait megkönnyítő hospice házát. A pécsi székhelyű alapítvány által gründolt Tábitha-ház működtetésével együtt az előzetes becslések szerint mintegy hárommillió forintba kerül majd havonta a két épület fenntartása, ami az állami támogatás hiánya miatt komoly nehézséget gördíthet a további terveik elé.

- Több egyeztetésen felmerült már, hogy önálló szakmai kódot kap a gyermekhospice tevékenység. Ebben az esetben előbb egy miniszteri rendelet révén, majd egy kormányrendelet után bekerülhetne a finanszírozható szakmák közé - mondta lapunknak Gyura Barbara, hozzátéve, hogy sajnos erre eddig nem került. Így ősszel újra jelzik a szaktárca felé támogatási igényüket.

A két ház annyira megterheli az alapítvány költségvetését, hogy egyelőre nem tervezik bővíteni a gyermekhospice-hálózatot. Pedig nagy szükség lenne rá, főleg a keleti országrészben. A pécsi otthon folyamatosan teltházzal működik, de a törökbálinti is maximális létszámmal, öt család befogadásával kezdheti meg működését - miután az ÁNTSZ engedélye a birtokukban lesz.

A hálózat működtetését így felajánlásokból és a nemrég nyílt pécsi charity bolt bevételeiből finanszírozzák, bár a város hivatalosan nem ad támogatást az alapítványnak, Annak ellenére sem, hogy Csizi Péter és Nagy Csaba alpolgármesterek hozzájárultak már - saját keretükből - egyebek mellett ahhoz, hogy új rámpa, szekrények és egyéb berendezések kerüljenek az épületbe.