Kiállítás fogyatékkal élők műveiből Pécsett

2011. szeptember 21., szerda
Kiállítás fogyatékkal élők műveiből Pécsett

Még megtekinthető az a kiállítás, amelyet Pécsett, valamint Rotterdamban élő és alkotó fogyatékos művészek képeiből válogattak. A szeptember 15-én, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban nyílt kiállítás megnyitóján Tóth Péter (képünkön), a szervező MásKépMás Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: „Az alkotásokat érdemes úgy is végignézni, mint azok egyfajta reflexiók a világra. A fogyatékkal élő művészek üzentek nekünk, amelynek megértéséhez nyitottnak kell lennünk a világra és rájuk is".

„Mindannyian úgy gondoljuk, hogy a kiállító művészekben egy közös vonás van: ez pedig nem a fogyatékosságuk oka, súlya és minősége. Az a közös pont a világra, a saját szemüvegén reflektáló ember, aki eszközt ragad és jeleket tesz először egy barlang falára, majd papírra, vászonra vagy bármilyen felületre, amit talál és ami alkotásra készteti." - tette hozzá Tóth Péter.

Az egyik alkotó, Ben Augustus

"Amikor Ben 1994-ben elkezdett alkotni, lázasan kereste a témákat. Mi megismertettük új technikákkal, anyagokkal, a művészettörténettel és számos művészeti galériával.
1995-ben egy hét napos zeeland-i alkotótáborban az elemek (föld, levegő, víz és tűz) témakörön dolgoztunk. Ben nem értett az egészből semmit. Down kórral született. Gyermekként sosem tanult meg jól beszélni, mivel szinte semmit sem hall, ez megnehezíti a vele való kommunikációt. Egy este, amikor mindenki TV-t nézett, Ben talált egy régi, gyűrött Playboy-t, elővette a rajztömbjét, és rajzolni kezdte a nőket, hogy aztán hazavihesse őket. Azóta ez az egyetlen téma, ami őt elvarázsolja, ez rendszeresen visszatér rajzain és festményein.
Ben munkastílusa megváltozott az elmúlt években. Kezdetben apró darabokat vágott ki rajzaiból és azokat ragasztotta fel egy új lapra, néha ceruzával is kiszínezte őket. Számtalan lapot töltöttek meg aprólékos rajzai, a szünetek ritmusában, amit mi itt az Atelier-nél használunk. Később, Ben festeni kezdett, főként az elsődleges színekkel, ahogy a tubusban megtalálta őket.

A kiállítás része a Special Pécs - Klaszter a fogyatékos emberekért programnak, azon belül is a klaszter egyik alapítója a Fogd a Kezem Alapítvány 20 éves születésnapjának. Az alkotásokat pécsi és holland fogyatékkal élők készítették. A megnyitón részt vett az egyik holland művész, Ben Augustus is. További kiállítók a többi között: Ligeti Borbála, Cseresnyési Balázs, Heinrich Attila, Markulia Anett, Stumpf Árpád Zsiráf, Füle Anita, Folkmann Flóra, Keszey Tamás, Kovács Gábor, Aczél Eszter.

 

Forrás: www.pecsiujsag.hu