November 2-ig kell elszámolni a személyi jövedelemadó 1 százalékával

2011. október 25., kedd
November 2-ig kell elszámolni a személyi jövedelemadó 1 százalékával

Azok a civil kedvezményezettek, amelyek 2010-ben 1 százalékos támogatásban részesültek, kötelesek az összeg felhasználásáról szóló 10KOZ közleményt 2011. november 2-ig benyújtani.

A civil kedvezményezetteknek a 2008. rendelkező évtől kell elektronikus közleményben elszámolniuk a részükre kiutalt személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználásáról. Ezért nemcsak azoknak a civil szervezeteknek kell benyújtaniuk a 10KOZ közleményt, amelyek 2010-ben részesültek 1 százalékos összegben, hanem azoknak is, amelyek a 2009-ben tartalékolt 1 százalékos összeget 2011-ben felhasználták, vagy tovább kívánják azt tartalékolni.

A 10KOZ közleményt legkésőbb 2011. november 2-ig kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kell megküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A közleményben az adatoknak nem csupán összegszerűen kell szerepelniük, hanem abban az 1 százalékos összeg felhasználásának módját szövegesen is ismertetni kell.

Ha a civil kedvezményezett a közleményt nem nyújtja be, vagy abban hibás adatokat közöl, akkor az adóhatóság először felszólítja a szervezetet a közlemény pótlására. Ha a civil kedvezményezett ennek sem tesz eleget, a NAV határozattal egy évre kizárja az 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből. Ezen túl a 10KOZ közlemény benyújtását elmulasztó, vagy azt hibás adattartalommal benyújtó civil szervezetek 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatók. További részletes információkat itt talál.