Pécsett tovább bővül a közfoglalkoztatottak köre

2011. szeptember 5., hétfő
Pécsett tovább bővül a közfoglalkoztatottak köre

Újabb civil szervezet jelezte a rövid időtartalmú közfoglalkoztatásba való bekapcsolódási szándékát. Jelenleg 43 szervezet - köztük a pécsi önkormányzat is - foglalkoztat bérpótló juttatásban részesülő személyeket, a mostani keretszám negyven emberrel bővülhet, miután csak a Baptista Szeretetszolgálat 29 fő alkalmazását tenné lehetővé.

A városban pillanatnyilag kétezer-ötszázan részesülnek bérpótló támogatásban, ők vehetnek rész a számukra létrehozott közmunka-programokban. A hosszú távú - legalább nyolc hónapig tartó - közfoglalkoztatásban aránylag kevesen vesznek részt, ám annál többen dolgoznak rövid távú (kettő-négy hónapos) programok keretében.

A közmunka-programokban jelenleg is részt vevő szervezetek közül többen jelezték, hogy emelnék a közmunkások számát, ezért került sor a város Közfoglalkoztatási Tervének módosítására.

Az adatok szerint negyven fővel emelkedhet az érintettek létszáma, miután a Baptista Szeretetszolgálat huszonkilenc, a Kerek Világ Alapítvány négy, az Integrált Nappali Szociális Intézmény hat, míg a Simonyi Károly Szakközépiskola egy fő részére kínál munkát.

A munkavállalók minimálbért, illetve a garantált bérminimum felének megfelelő összeget kapnak. Támogatásként visszaigényelhető a közmunkások munkabére és azok járulékainak 95 százaléka, valamint a közvetlen költségek bizonyos összege (a támogatás öt százaléka). Az önkormányzatnak vagy a civil szervezetnek a fennmaradó öt százalékot kell csak önrészként felvállalnia.

A cél az, hogy a foglalkoztatottak lehetőleg minél hamarabb és a végzettségüknek megfelelően tudjanak elhelyezkedni.