Rögvalóság: mennyiből lehet megélni?

2011. október 19., szerda
Rögvalóság: mennyiből lehet megélni?

Nyőgéri Lajos bejelentett munkát kapott, Moór Eszter pedig hat napot kapált a szőlőben – legalábbis a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából politikusok részvételével a Színház téren megrendezett Szociopoly játékon. A Monopoly elv alapján megalkotott szociológiai társasjáték célja: bemutatni azt, hogy miképpen lehet a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között túlélni egy hónapot.

„A szegénység néma? Adj hangot neki!” címmel meghirdetett figyelemfelhívó játék során a résztvevők kipróbálhatták: mire elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, vagy éppen a feketemunkából szerezhető jövedelem. A Szociopolyban kockadobásokkal egy átlagos hónap napjait kell egy munkanélküli életszínvonalán túlélni, akár családosan is. A pécsi játékra döntéshozókat, a média képviselőit, szociális munkásokat és érintetteket is meghívtak, de a járókelők is bekapcsolódhattak.

A rendezők politikusokat meghívtak Színház téri Szociopolyra.  Nyőgéri Lajos (MSZP) egy  kétgyermekes család apjaként játszott. A családnak 125 ezer forintja volt egy hónapra, ebből 65 ezret költöttek élelmiszerre, 30 ezret pedig rezsire, s csak később jöttek a kiadások. S miután a játék szerint a politikusnak sikerült bejelentett állást kapnia a hónap közepén, így sikeresen át is vészelhették a hónapot.

A civilben szociálpolitikát végzett képviselő szerint akik nem dolgoznak a szakmában, közelebbről nem ismerik ezt a világot. Hozzátette, a médiában sem kap elegendő figyelmet a szegénység problémaköre, holott szerinte Magyarországon egyre több gyermek éhezik, egyre szegényebbek a családok.

A játékon részt vett Moór Eszter (Fidesz-KDNP) a népjóléti bizottság elnöke is, aki azonban háromgyermekes és álláskereső szülőként közel húszezer forintos mínusszal indította a hónapot, miközben párja éppen gyesen volt. Így, nem véletlenül örült játékostársával annak, hogy napszámosként kapálhatott a szőlőben hat napig.

Szerinte, a játék nagyon jó arra, hogy valóban felhívják a figyelmet arra, hogy milyen körülmények között élnek. A játék során napról napra tervezni kell, megkeresni a megoldásokat, a legjobb utakat, s még akkor is lehet csak annyit sikerül elérni, hogy nem nő a tartozásuk – tette hozzá.

A Szociopolyban egyébként például vasazással 20 ezer forintot lehet keresni, de a gyermekek szemészeti ellátása ötezer forintot visz el, egy mulatság 10 ezerbe kerül. A játék során pedig a háttérben végig ott ólálkodik az uzsorás, aki kész 50-100 százalékos kamattal kölcsönt adni.

A projekt egyik szervezője, az Esélyek Háza vezetője, Koska Éva elmondta: a játék célja az, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, s mindeközben olyan élethelyzeteket modellezzenek, amikbe bárki belekerülhet, aki nem az élet peremén él. A játékkal egy létminimum közelében élő család életébe pillanthatnak így be – mondta, hozzátéve: közben olyan kérdéseket is feszegetnek, mint hogy egy kilátástalan helyzetbe jutott ember megengedheti-e magának azt, hogy egy kis pénzt szórakozásra, kikapcsolódásra költsön, vagy sem?

Az esemény a 2011-es Állampolgári Részvétel Hete programsorozat része. A Nevelők Háza Egyesület, a Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda – Esélyek Háza, a Baranya Megyei Önkéntes Centrum és Az Emberség Erejével Alapítvány szervezésében valósult meg. A rendezvény keretében a közterekre olyan üzenőfalakat helyeztek el, amelyekre bárki leírhatta a véleményét arra kérdésre: milyen demokráciát akarunk? A válaszokat – meghívott szakemberekkel – az esti, a szegénység témakörében tartott pódiumbeszélgetésen elemezték.

www.pecsma.hu