Tudomány ünnepe: vitanap Pécsett, túra Baranyában

2011. november 4., péntek
Tudomány ünnepe: vitanap Pécsett, túra Baranyában

A Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem mellett idén a Duna-Dráva Nemzeti Park is csatlakozik Baranyában és a megyeszékhelyen A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozathoz.

A Magyar Tudományos Akadémia alapításának napját, november 3-át az Országgyűlés A magyar tudomány ünnepének nyilvánította. A baranyai megyeszékhelyen a programok többsége a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Akadémia területi bizottságának (PAB) szervezésében zajlik.

Az ünnep alkalmából csütörtökön a PTE ünnepi szenátusi ülést tartott, amelyen elismeréseket és kinevezéseket adtak át az intézmény oktatóinak, hallgatóinak. A szenátus professor emeritus díjat adományozott Rétfalvi Sándor, Rohonyi Zoltán és Bajnóczky István egyetemi tanárnak, valamint Wild Katalin professzornak.

Négy oktató címzetes egyetemi docens lett, ezen kívül doktori címeket ítéltek oda. A pécsi ünnepi megnyitót november 7-én tartják az Akadémia pécsi székházában, az eseményen Kosztolányi György, a PAB elnöke, Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese és Kádár Béla akadémikus mond köszöntőt.

November 9-én a genetikáról, a környezetről és az emberi jól-létről tartanak vitanapot a PAB Székházban. Az esemény előadói egyebek mellett a génterápiáról, a genetikailag módosított növényekről, állatokról és a társadalmi mintákról beszélnek. 2011. november 28-án a Zsolnay Kulturális Negyedben tart a PTE ünnepi tudományos ülést Egészség-Betegség címmel.

Az ünnep alkalmából a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai színes előadások keretben mutatják be a nemzeti park különleges természeti értékeit az érdeklődőknek Pécsett, a Tettye Oktatási Központban a november 8-tól 29-ig keddenként tartandó előadássorozaton.

November 12-én szakvezetéses túrát tartanak a Hónig-pusztai halastavak térségében, amely ilyenkor ősszel igazi madárparadicsom sok értékes fajjal. A halastó lehalászása után számos táplálkozni érkező madárfajt – rétisast, kócsagot, kárókatonát, gémféléket – lehet megfigyelni a túrán.

www.pecsma.hu