Egymilliárd Nő Ébredése - One billion rising

2014. február 14., péntek 15.3017.30
Egymilliárd Nő Ébredése - One billion rising
egyéb

Tánc a bántalmazott nőkért

Eve Ensler (A vagina monológok) a V-Day mozgalom alapítója, mely a nők elleni erőszak formáira hívja fel a figyelmet és célkitűzése, hogy aktivizálja a nők elleni erőszakkal foglalkozó szervezeteket, valamint növelje a társadalom tudatosságát a témával kapcsolatban. 2013-ban szerveztek először világméretű megmozdulást One Billion Rising néven annak érdekében, hogy közös tánccal hívják fel a figyelmet a nők és leánygyermekek elleni erőszakra, ugyanis a világon minden harmadik nő az élete során elszenvedője valamilyen formájú bántalmazásnak. A világkampány kisfilmje.

Az akcióhoz 207 ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. Az Egymilliárd Nő Ébredése nevet viselő megmozdulásban 9 városban, köztük Pécsett is, a tánc nyelvén fejezték ki a részt vevők a szolidaritásukat a bántalmazott nőkkel. A pécsi esemény videója.

A hagyományt folytatva, 2014. február 14-én Pécsett újra várjuk azokat a nőket és férfiakat, akik egyetértenek a kampány célkitűzésével, és hisznek abban, hogy a világ minden táján szervezett megmozdulásokkal összeadódik az erőnk.
Pécsett idén a Nő az Esély Egyesület, a Színes Gyöngyök Egyesület, a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (Nevelők Háza Egyesület), Az emberség erejével Alapítvány és a PTE Táncegyüttes összefogásával szervezünk közös táncot.

A Civil Közösségek Háza udvari termébe (7624 Pécs, Szent István tér 17.) 2014. február 14-én 15:30-ra várjuk mindazokat, akik szívesen csatlakoznak a kampányhoz, és kedvet éreznek hozzá, hogy a megmozdulás dalára - Break the Chain - közös koreográfiát tanuljanak, melyet 16:30 órakor mutatunk be.

A pécsi programhoz csoportok (szervezetek, táncstúdiók, iskolák, stb.) csatlakozását is várjuk, célunk hogy ösztönözzünk a helyi közösséget az aktivizálódásra, bárki megszervezheti a saját eseményét és minikampányát saját köreiben, a saját ötlete alapján. A programhoz csatlakozni kívánó csoportoktól azt kérjük, hogy jelezzék szándékukat (helyszínnel, időponttal) az Egymilliárd Nő Ébredése Pécs facebook csoportban és készítsen videót vagy fényképeket a táncról, hogy bemutathassunk mi történt Pécsen 2014. február 14-én, hogyan törtük meg a csendet.

2014. február 14-én a Civil Közösségek Házában 16:30-kor a sajtó munkatársait is várjuk!

További információ:
telefonon: Gyenese Andrea +3670/252-8822, Nyirati András +3630/2762047
e-mailben: eselyhazpecsatgmail [dot] com