ESÉLYKIKÖTŐ a 9. Ördögkatlan Fesztiválon

2016. augusztus 4., csütörtök 14.002016. augusztus 6., szombat 20.00
ESÉLYKIKÖTŐ a 9. Ördögkatlan Fesztiválon
egyéb

Helyszín: Nagyharsány - Fő tér

ÉLMÉNYTÉR: Az emberi jogok, az esélyteremtés, a környezettudatosság területén dolgozó civil szervezetek interaktív, játszó- és közösségi tere gyerekeknek és a játékra nyitott felnőtteknek.

Alternatíva Ifjúsági Iroda - INDIT Közalapítvány
WWW.INDIT.HU/ALTERNATVA_IFJUSGI_IRODA/

• Empátia fitness: (kevéssé ismert, hogy a mentálhigiénés problémák vonatkozásában az empátia és a szolidaritás fontos védő tényezők): komplex dobó-lépegető alapú társas-játék, ahol a résztvevőknek az alábbi témákban kell feladatokat megoldani, kérdésekre jól válaszolni, hogy a célba érjenek: drogok, társadalmi befogadás, környezetvédelem/ fenntartható fejlődés; hatékony, asszertív kommunikáció, stb.

• Koffer- tárlat – a játékhoz való jog: a másik bőröndünkben a régmúlt, a közelmúlt és jelen játékait gyűjtöttük össze, amelyeket a résztvevőknek kell szétválogatni aszerint, hogy a melyekkel játszhattak a fontos gyermekjogi egyezmények megszületése előtt vagy után. A játék kapcsán lehetőség nyílik kvízjátékban is részt venni gyermeki jogok témában .

• Média mágnes – Médiatudatosság: A médiatudatosságra való ösztönzést, az információ forrásának és hitelességének beazonosítását és a médiából származó információk tudatos értékelését segítő interaktív mágnes táblás játék.

• Egy tárgy, egy történet - gyermekjogi játék
• Válasz egy tárgyat, amely különböző gyermekekkel megtörtént élethelyzetről mesélnek…vajon érvényesültek vagy sérültek a gyermeki jogok a történetekben?

• Még egy kortyot? - résztvevők egy „különleges itallap” segítségével megismerhetik a különböző mértékű alkoholfogyasztás kockázatait…

• Játszd újra! csocsó, rugós foci…

Amnesty International Magyarország
Élet határok nélkül – Lépd át a saját határaidat!
http://www.amnesty.hu/

• Úton – színház határok nélkül fórumszínház előadás
A kezdeményezés lényege, hogy egy tanulási folyamat részeként arra használjuk a színházat és annak eszközeit, lehetőségeit, hogy megszólítsuk a társadalmat, magunkat, továbbá olyan stratégiákat próbáljunk ki, melyek társadalmi változásokat hozhatnak létre a közösség javára, aktív szerepvállalásra sarkallnak, fejlesztik a személyiségünket. Olyan interaktív színházi technikáról van tehát szó, amely a nézők bevonására, aktív részvételére épít, célja pedig társadalmi változások elérése.
https://www.facebook.com/events/496893340515321/
• A vendég - impro színházi előadás
péntek-szombat előadás
Vendégségben vagy. Más otthonába érkezel. Azaz más van otthon és nem Te. Le kell venni a cipőt? Hogyan viselkedj? Mit üzen az arcod, a tekinteted nekik? Befogadnak? Akarod, hogy befogadjanak?
A Grund Színház előadásában improvizált jelenetekben keressük az ember és az otthon kapcsolatának sajátosságait, az idegen helyzet gyanakvó vagy kíváncsi természetét. Az improvizáció technikája lehetővé teszi, hogy a színészek játékán keresztül olyan kérdéseket kutassunk, amelyek foglalkoztatnak minket.
https://www.facebook.com/events/280660572266232/
• Mi lenne, ha emberi jogi óra
Egész órás kiscsoportos szerepjáték érzékenyítő feladatokkal, közös megbeszéléssel, filmmel, képekkel, hogy megértsük, min mennek keresztül emberek milliói szerte a világban, s az emberi jogok nézőpontjából ez mit is jelent, és mi ebben a szerepünk.
http://www.amnesty.hu/emberi-jogi-oktatas/mi-lenne-ha
• Kocsmakvíz
Mindent tudsz az emberi jogokról, de ezt eddig senkinek sem tudtad bebizonyítani? Emberi jogi témájú kvíz, ahol a résztvevők csapatokba szerveződve, oldott hangulatban mérhetik össze a témában szerzett tudásukat
Interaktív kitelepülés, napi kvízzel, társasjátékokkal, kitűző készítéssel.

Baranya Megyei Esélyek Háza - Nevelők Háza Egyesület
http://www.ckh.hu/
SANSZ játszótér
Az emberi jogok és az esélyegyenlőség kérdéskörével foglalkozunk, főként iskolai érzékenyítő órák és miniprojektek keretében. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a segítő szakemberek, pedagógusok sajátélményű és módszertani továbbképzésére is. Játszóterünk lehetőséget kínál - 9 és 99 között mindenkinek – a közös élményszerzésre és a gondolatainak megosztására.
• Sansz Óriás Jenga
• Ahol a gyerekek alszanak- párkereső
• Érzék memory
• Kreatív sarok: önarckép készítés
• Alkossunk szabadon!— relaxáció művészettel (minden nap 15.00-18.00 között)

Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány
http://eurakvilo.com/

Légy te is egy Fuvallat! Ismerd meg az Eurakvilo vitorlását, a legénységét és céljait, nagyobb hullámait!
Alapítványunk munkáját és a segítés lehetőségeit szeretnénk közelebb hozni és bemutatni az érdeklődőknek, interaktív feladatokon keresztül megmutatjuk a társadalmi összefogás szerepét, fontosságát, projektjeink eredményeit. Továbbá alapítványunk logóját csillámtetoválás formájában elkészítjük minden érdeklődőnek, illetve a témához kapcsolódó témákat sablonok segítségével. Idén is lehet majd kis szívecskéken, palackokon bátorító üzenetet küldeni a kórházban fekvő kis hősöknek, „palack posta szívek”. Továbbá idén egy saját társasjátékkal is szeretnénk bemutatkozni, a kis vitorlás útja címmel.

„Fogd a Kezem” Alapítvány
http://www.fogdakezemalapitvany.hu/

• Abilimonádé - Ability Cafe sérült fiataljainkkal frissítőt készítünk és adománybüfénkben kínáljuk az Esélykikötő látogatóinak.
• Speciál shop – kézműves sarok és a műhelyeinkben készült kézműves termékek árusítása

 


Greenpeace Magyarország Egyesület
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/

Látogatás az Északi-sarkon
A Greenpeace Magyarország minden évben több fesztiválon is részt vesz, hogy kreatív eszközökkel, lelkes aktivistákkal bemutassa, közelebb hozza a környezetvédelem ügyét a látogatókhoz.
Idén különleges programmal készülünk az Ördögkatlan fesztiválra. Egy Virtuális Valóság sisakkal fogunk érkezni, amire a szervezetünk készített egy, az Északi-sarkra kalauzoló programot, aminek révén néhány percre bárki a jeges északon érezheti majd magát, aki ellátogat a standunkhoz. Úgy gondoljuk, hogy ez igen népszerű lesz a látogatók körében és segít majd beszélgetést kezdeményezni velük a klímaváltozásról.
Ezenkívül viszünk paravánt, ami előtt saját videó-üzenetet lehet majd küldeni környezetvédelmi témában, valamint bemutatunk egy mini napkollektort, ami sörösdobozokból készült. Természetesen a szokásos kiadványaink, játékaink is helyet kapnak majd a standunknál.


Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány
http://www.pecs.gyitosz.hu/

• Kincsvadászat Kicsiknek és Nagyoknak
A tőlünk kapott titkos térkép alapján fejtsétek meg rejtvényünket, teljesítsd a küldetést!
Kövesd a @pecsiifjusagilelkisegely –t az Insagramon, tölts fel egy képet a #pecsiifjusagilelkisegely hashtaggel és jelölj meg minket a képen. Cserébe megajándékozunk az Esélykikötőben.
Kedveld a Pécsi Ifjúsági Lelkisegélyt a Facebook-on, tölts fel egy képet, amin minket is megjelölsz és jutalmadat átveheted az Esélykikötőben.
• Fejezd be az „Amióta a Katlanon/-ba vagyok…” kezdetű mondatot az óriás üzenő falunkon .
• Kézműves foglalkozás - Papírvirág készítés

Ökográf Egyesület
http://okograf.blogspot.hu/

Hintázz velünk!
Az egyesület egyik alapcélja a környezeti fenntarthatóság népszerűsítése kreatív újrahasznosítási technikák oktatásával. Szervezetünk Pécsett, a Smart Egyesülettel közösen működteti A KLUB elnevezésű nyitott, közösségi- és életmódteret és műhelyt.
A fesztivál ideje alatt az egyesület munkatársai és önkéntesei a fesztivállátogatókkal közösen közösségi hintákat fonnak használt kerékpár gumibelsőből. Az akció közösségformáló erővel bír, miközben a környezeti szemléletváltást is elősegíti.

Miért Ne?! Csoport
http://www.miertnecsoport.hu/

Örömzene és Hangszerkészítés
Hangszerekkel, és kreatív kézműves sarokkal készülünk. Egyik sátrunk alatt lehetőség nyílik hulladékból és természetes eredetű alapanyagokból apróbb hangszerek saját kezű elkészítésére, valamint a kisebbek rajzos, kreatív alkotó foglalkoztatására. Másik sátrunk Jam saroknak lesz berendezve, ahol örömzenélésre és hangszeres játékra nyílik lehetőség. A képzettebb, idősebb korosztály közös zenéléssel, a zene nyelvén való kommunikációval ismerkedhet meg nálunk, alkalmi zenekarok alakulhatnak kvázi idegen emberekből. A kisebbek részére hangszerbemutatóval és zenei készségfejlesztéssel, ritmusgyakorlatokkal készülünk.


Nyitott Ház Tanoda – Gilvánfa
http://www.szmca.hu/szama2.html

Cigánytáncok tanodás fiatalokkal
A Szama Da Noj – Vigyázz Reánk Egyesület az Ormánság aprófalvas környezetében működtet tanodaprogramot és egyéb hátrányos helyzetű csoportokat megcélzó oktatási és szociális célú programokat. A gilvánfai tanoda tánccsoportja 2010 óta lép fel az Ördögkatlan Fesztiválon.
A táncbemutatóra és örömzenélésre csütörtök-péntek-szombat, 19 és 20 óra között kerül sor a Faluház udvarában.

PeMeL – Pécsi LMBTQ Közösség
http://www.pemel.hu/

• Szivárványlabirintus
Azt hiszed, mindent tudsz az LMBTQ közösségről? Nem sokat tudsz, de neked úgyis mindig szerencséd van társasjátékokban? Versenyezz barátaiddal, hogy ki jut ki előbb a labirintusból!
• A pálya egy kb 80x80cm-es térbeli labirintus, amin a helyes irány megtalálásához jól kell válaszolni különböző meleg témájú kérdésekre. A válaszokat nem feltétlen kell önállóan tudni, a játékosoknak fél percük van megtalálni a megoldást kötélre függesztett kártyákon. Egyszerre négyen játszhatják, a játékidő kb 15perc.

• Jogfosztó
Az Emberi Jogok egyetemesek és elidegeníthetetlenek. Tapasztald meg milyen, mikor egy címke miatt mégis elveszíted jogaidat.
Az Emberi Jogi Nyilatkozatának pontjainak egyszerűsített változatát kapja kézbe a játékos, majd húz egy szituációt, amelybe beleképzelve magát darabonként döntenie kell, hogy mik azok a jogai, amik sérültek, és ezeket el kell dobnia. A játék célja szemléltetni, hogy kisebbségek (főként LMBTQ) milyen jogi diszkriminációkkal szembesülhetnek nap, mint nap.

• Szituációs játékok mindennapi LMBTQ történetekkel
• + Kérdezz, felelünk!
Vannak olyan témák, amik érdekelnének, de sose merted/nem volt alkalmad kitől megkérdezni? Itt lehetőséged van rá!

SZIA InDaHouse Hungary
https://indahousehungary.wordpress.com/

A SZIA InDaHouse program roma gyerekek és felnőttek esélyteremtésével foglalkozik a borsodi Pere falucskában. A perei közösségszervezés önkéntes tevékenységen alapul, amit helyiek és odautazók együttes erővel teremtenek meg.
Hozz egy mosolyt, vigyél egy másikat!
• társasjátékokok
• InDaHouse kvíz
• InDaHouse póló készítés
• foglalkozások modellezése interaktív poszter segítségével interaktív ismerkedés a programmal
• „Hozz egy mosolyt, vigyél egy másikat!” – fotókészítés


Színes Gyöngyök Egyesület
http://www.szinesgyongyok.hu/

• Ízeken át a Szívekhez
Kóstolda cigány lakáséttermünk szeretne ízelítőt adni az autentikus roma ételeikből (lángos-sütés), valamint a roma hagyományok ismertetése is célunk a fesztivál során. E célból egy rövid körülbelül egy órás interaktív beszélgetést szeretnénk generálni, a Kóstolda lakásétterem által kinevelt konyhai dolgozónkkal, valamint egyesületünk elnökével közösen. A beszélgetés címe „Vedd észre ki miben jó!” .
• Cigánykerék társasjáték, memory játék beás nyelvvel kombinálva, ország-város játék másképp
• Gyöngyfűzés, Jenga Boom gyerekeknek


Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány
http://www.uccualapitvany.hu/

Uccu neki cigánykerék!
• Programunk során roma fiatal felnőtt önkéntesek várnak minden érdeklődőt, játszani vagy beszélgetni vágyót. Az önkéntesek saját identitásuk állandó és aktív megélésével, történeteik megosztásával engednek betekintést nyerni a cigányság mindennapjaiba.
• Állandó élő könyvtárunk mellett, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas quiz tesztünkkel és az uccu játékos-beszélgetős programjával várunk mindenkit.
• Idén sem feledkezünk meg a filmrajongókról, valamint azokról, akik kis pihenésre vágynak, elmenekülve a tikkasztó hőség elől. Az esélykikötő minden napján jó hangulatú, Uccu Filmklubunkban cigány filmeket vetítünk, amikre várunk minden érdeklődőt.