Gebauer Galéria - Jankovich Márta kiállítása

2015. szeptember 10., csütörtök 12.002015. október 2., péntek 17.00
Gebauer Galéria - Jankovich Márta kiállítása
kiállítás

Jankovich Márta

1955 - ben született a szlovákiai Csallóköz kisvárosában, Gútán.
Az általános iskola befejezése után, felvételt nyert a pozsonyi ipaművészeti iskola textil szakára, melyet 1975 - ben fejezett be. Rövid ideig a komáromi hajógyárban dolgozott. Következő munkahelye a gútai kultúrház volt, ahol sokrétű munkájában szakmai tudása kibontakozhatott. Plakátterveket, színpadi díszleteket készített, kiállításokat rendezett és vezette a művészeti szakkörök munkáját.
14 év után a gútai művészeti iskolába került, ahol a rajz szak működését vezette. 23 éves művészeti pedagógiai munkája során sok-sok diákkal szerettette meg a a rajzot, festészetet. Sikeres tanítványai közül többen Pozsonyban, Brnben, Budapesten, Győrben, Sopronban és Pécsen folytatták magasabb iskolai tanulmányaikat. A gyerekek munkáikkal számos nemzetközi és hazai díjat nyertek az évek során.
A technikák közül legjobban a textil és selyemfestést, az enkausztikát és kerámia készítést szereti leginkább. Kipróbálta a gyerekekkel a szoborfaragás technikáját is Ytong téglából. Az alkotások a gútai művészeti iskola udvarát díszítik.
A tanév befejeztével nyugdíjba vonult, most már minden szabad idejét a festészettel tölti.
Pécs városát nagyon szereti, családja is köti a városhoz, hiszen itt él lánya és két unokája.