Gebauer Galéria - Zvolszky Zita képzőművész ÉLETNAPLÓ - Út Hypnostól Thanatosig - Képjegyzetek Anyámról - című kiállítása

2023. április 5., szerda 17.002023. május 1., hétfő 17.00
Gebauer Galéria - Zvolszky Zita  képzőművész ÉLETNAPLÓ - Út Hypnostól Thanatosig - Képjegyzetek Anyámról - című kiállítása
kiállítás

A ZVOLSZKY-TÁRLATRÓL EGYES SZÁM ELSŐ SZEMÉLYBEN

Az ÉLETNAPLÓ - Út Hypnos-tól Thanatos-ig - egy hosszú haldoklásból született.
Anyám  utolsó hatvan napját képjegyzetekkel rögzítettem - kisméretű (B5) szénrajzok ezek a napi állapotáról, ébren is csukott szemmel, néha némán, néha szakadatlan jajgatásban. Valamifajta fehér mágia lett úrrá rajtam félidőben, mely fixa ideává érett bennem: "- egy napot se hagyhatok rajz nélkül, különben meghal..."
Most már tudom, ezekkel az állapotvázlatokkal láncoltam magamhoz, az evilági, földi léthez. Ébren is csukott szemével már úton volt Ő, kizárta környezetét, s engem már egy jóideje Évának hívott.
Ez a hatvan rajz út Hypnos-tól - lehúnyt szemhéjű, éber álomból - Thanatos-ig - a halálig. Nincs az a fehér mágia, mely a véget legyőzheti, csak ideig-óráig hátráltathatja, lassíthatja azt.
A sok kicsi portré négyzetrácsban van felfüggesztve. Mintha Hádész palotájának előcsarnokában lévő mozaikfal előtt állnánk.
A megnyitó alatt Yehudi Menuhin hegedűn Ravel Kaddish-át játsza. Erre a zenére a kivetítő által ezek a szénrajzok nagy méretben életre kelnek, a 60 portré másodpercenként egymásba tűník, mozogni, élni kezd, animációs memoárrá válik.
Belsőépítészetileg mindez egy elkülönült beugróban kap helyet: a terem egy templom főhajója, a beugró a hajó apszisa, mely a tárlat ideje alatt szentéllyé nemesül.
Maurice Ravel Kaddish-át, zsidó gyászzenéjét halljuk, mely beszűrődik a második kiállítótérbe is, ahol a Holokauszt-képek vannak elhelyezve. Az egyéni és az egyetemes tragédia - a személyes és a kollektív gyász egyidejűségét a Kaddish dallama fonja össze.
A két tér drámáját oldják a harmadik teremben lévő erotikus tusgrafikák, melyek egyben sajátvers-illusztrációk, valamint a hasonló témájú  olajfestmények, úgymond élet-képek.

Zvolszky Zita
Barcsay-díjas és Bükkösdi-díjas képzőművész
Pécs, 2023.03.25.

A kiállítás adatai:

Zvolszky Zita Barcsay-díjas és Bükkösdi-díjas képzőművész ÉLETNAPLÓ - Út Hypnostól Thanatosig - Képjegyzetek Anyámról - című kiállítása 2023.04.05-én 17 órakor nyílik a Gebauer Galériában (Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17.).
A tárlatot megnyitja:
Aknai Tamás művészettörténész.
Megtekinthető: 2023.04.05 - 05.01-ig, hétköznapokon 9 - 18 óráig.