"Rajzok a karanténból"- a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület kiállítása

2021. szeptember 22., szerda 17.002021. október 19., kedd 18.00
 "Rajzok a karanténból"- a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület kiállítása
kiállítás

Rajzok a karanténból c. kiállítás, mely a gyermekotthonokban élő gyermekek, serdülők és külsős felnőttek alkotásait mutatja be.

Tisztelettel, szeretettel várjuk Önöket, hogy együtt ünnepelhessük a gyerekek, fiatalok tehetségét ügyességét! 

Általunk kifejlesztett természet változásrendjére és a népművészet formakincsre épülő művészetterápiás és vizuális nevelési módszert alkalmazunk. Főkép Pécshez közel, az Ormánságban, Kóróson található református kazettás mennyezetű templom motívumait és üzbég népművészeti formákat dolgozzuk fel, sajátos eszközeinkkel. Nem lemásoljuk a népi motívumok virágformáit, hanem azok üzenetét értelmezve, belűről átélve és a formákat kreatívan tovább gondolva, az alkotók megteremtik a saját önkifejező szimbólumaikat, mint a gyerekek, mint a felnőttek egyaránt.
A koronavírus-világjárvány új kihívást jelentett. A karantén időszakok alatt a gyermekotthonokban és lakásotthonokban a gyermekek, serdülők gyakorlatilag a közel 2-3 hónapig bezárva éltek, nem fogadhattak hozzátartozót sem. A bezártság ideje alatt nőtt bennük a szorongás a frusztráltság az agresszió, amelyet csökkenteni tudtak művészetterápiás foglalkozásaink, melynek keretén belül a covid-vírusjárvány témáját is feldolgoztuk.

Művészeti vezető: Platthy István.

Megnyitó: 2021. szeptember 22-én, 17 órakor. A kiállítást megnyitja: Dr. Őri Lászó a B. M. Közgyűlés elnöke. Megtekinthető: 2021. október 19-ig, hétköznapokon 9-19 óráig.

A Kiállítás az V. Pécsi Tanuló Város Fesztivál rendezvénye. Ennek szellemiségében már hagyománnyá vált, hogy a Gebauer Galéria  a Fesztivál idejére rendezendő kiállítása  didaktikai tartalmakkal  bővül, bemutatva, hogyan, milyen szellemi és technikai alapokon készült el az adott kiállítás anyaga.  A jelen kiállításhoz készült tablón az kerül bemutatásra, hogy   a  természet változásrendjére és a népművészet formakincsére épülő művészetterápiás módszert hogyan alkalmazzák a a Csontváry Képzőművészeti Stúdióban.

Csatolt fájl:
  • application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ikonLetöltés (2021-09-16-v._tan_feszt.platthy_roll-up.docx)
Helyszín: