SANSZ Filmklub - A vér és méz földjén

2016. november 30., szerda 17.0020.00
SANSZ Filmklub - A vér és méz földjén
film

A XVIII. sorozatban a migráció (vándorlás) fogalmát szeretnénk széleskörűen körüljárni, így fimjeink a kultúrák közötti sokszínűséget, az újrakezdést, a kitaszítottságot, az "úton lenni"-érzést, a beilleszkedést és annak nehézségeit, a máshova tartozást (térben és időben akár) és a fenyegetettség érzését fogják bemutatni.
Beszélgetéseink is a fentiekben leírtak és a filmek által szolgáltatott témák köré fognak csoportosulni.

A program a Baranya Megyei Esélyek háza - Nevelők Háza Egyesület szervezésében és a Norvég Alap által támogatott „Peer Gynt" projekttel való együttműködés keretében valósult meg.

A belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A VÉR ÉS MÉZ FÖLDJÉN /In the Land of Blood and Honey/
(feliratos, amerikai háborús filmdráma, 127 perc, 2012 , 16+)

A vér és méz földje a délszláv háború idején játszódik, amely kettészakította a Balkán-régiót az 1990-es években. A történet Danijelről (Goran Kostic) és Ajláról (Zana Marjanovic), a két bosnyák fiatalról szól, akik a brutális etnikai konfliktus két szembenálló oldaláról származnak. Danijel, a boszniai szerb rendőr és Ajla, a boszniai muszlim művész már együtt voltak a háború előtt, ám kapcsolatukat végérvényesen megváltoztatta az országszerte terjedő erőszak. Hónapokkal később Danijel már apja, Nebojsa Vukojevich tábornok (Rade Serbedzija) alatt szolgál katonai tisztként a szerb hadseregben. A két szerelmes akkor találkozik újra, mikor Ajlát a Danijel parancsára cselekvő katonák elragadják abból a házból, melyben eddig nővérével, Lejlával (Vanessa Glodjo) és annak kisgyermekével lakott. Ahogy a háború rátelepszik a fiatalok életére, úgy változik meg a kapcsolatuk, motivációik és egymáshoz való viszonyuk homályossá, állampolgári hűségük pedig bizonytalanná válik. (port.hu)