SANSZ Filmkub - Bazi nagy francia lagzik

2016. október 5., szerda 17.0020.00
SANSZ Filmkub - Bazi nagy francia lagzik
film

Újra startol a SANSZ Filmklub, amely már a sorozatunk XVIII. évadja.
Idén szeretnénk újraéleszteni azt a hagyományt, amely során a filmek után lehetőség nyílik majd egy kis beszélgetésre, vitára, az élmények megosztására, melyet a filmek vetítői kezdeményeznek majd.

A XVIII. sorozat témája a menekült-kérdés kapcsán merült fel bennünk. A fogalmat szeretnénk széleskörűen értelmezni, így fimjeink a kultúrák közötti sokszínűséget, az újrakezdést, a kitaszítottságot, az "úton lenni"-érzést, a beilleszkedést és annak nehézségeit, a máshova tartozást (térben és időben akár) és a fenyegetettség érzését fogják bemutatni.
Beszélgetéseink is a fentiekben leírtak és a filmek által szolgáltatott témák köré fognak csoportosulni.
A belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Első filmünk:
BAZI NAGY FRANCIA LAGZIK
/Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?/
(színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 97 perc, 2014 12+)

Claude Verneuil és felesége, Marie katolikus szellemben nevelték fel négy lányukat, Isabelle-t, Odile-t, Ségolene-t és Laure-t. A három legidősebb közülük már megházasodott, szüleik legnagyobb tragédiájára mindegyikük más-más vallású és etnikumú, szefárd zsidó, muszlim arab és kínai férjekhez. A Verneiul szülők mindent megtesznek azért, hogy azt láttassák, elfogadják vejeiket, de nehezükre esik tagadni előítéleteiket: a családi összejövetelek így csupa kellemetlenséget tartogatnak számukra. A házaspár utolsó reménye a legfiatalabb lányukban van, és azt remélik, hogy Laure egy napon majd egy katolikus férfit visz haza bemutatni a családnak. Elkeseredésükben a család régi barátjának agglegény fiát is megpróbálják összeboronálni lányukat. Nem tudják, hogy Laure-nak már van egy választottja, akihez hozzá is szeretne menni feleségül. Amikor Laure bejelenti nekik, hogy választottja katolikus és Charles-nak hívják, a szülők fellélegeznek, és még azt is elnézik neki, hogy a férfi színészként dolgozik. Az első találkozáskor azonban döbbenten veszik tudomásuk, hogy a férfi színes bőrű bevándorló, szülei Afrikában élnek. (port.hu)

Helyszín:
Szervezők:
  • Baranya Megyei Esélyek Háza - Nevelők Háza Egyesület