Temetetlen gyász - Terhességi veszteségélmények lélektana

2019. március 26., kedd 18.0020.00
Temetetlen gyász - Terhességi veszteségélmények lélektana
előadás

A Mindset Pécs Pszicho-Kávéháza márciusban újra megnyitja kapuit, ezúttal rendhagyó módon a Civil Közösségek Házában. Szezonnyitó beszélgetésünk vendége dr. Szentiványi-Makó Hajnalka, klinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus. Az előadás és az azt követő kerekasztal beszélgetés témája a terhességi veszteségélmények lélektani vonatkozásai.

Hazánkban - az elmúlt évtizedekben jellemzően - az élveszületések számának folyamatos csökkenése mellett számottevő a várandóssághoz kapcsolódó veszteségélmények - úgy, mint az érintett nő által kezdeményezett vagy orvosi-egészségügyi indikáció alapján végzett abortusz, ezt követik a spontán illetve habituális vetélés, az extrauterin graviditás, és a perinatális mortalitás - előfordulásának gyakorisága.
A negatív terhességi kimenetelek közül a művi vetélések előfordulása a legmagasabb. A többi veszteségélménnyel ellentétben itt a nő beleegyezésével, tervezett módon, kontrollált feltételek között kerül sor a beavatkozásra, mely olyan kérdéseket vet fel, mint hogy veszteség-e az anya és vagy a pár számára egy nem kívánt terhesség megszakítása; milyen pszichológiai következményekkel járhat az élet kioltása mellett hozott döntés; lehet-e gyászolni egy saját döntésből kifolyólag meg nem született gyermeket; milyen pszichológiai reakciók kísérik a művi vetélést; milyen rövid és hosszú távú lélektani következményekkel járhat az esemény.

Állandó kerekasztalunk tagjai:
Dr. Árkovits Amaryl, pszichiáter
Dr. Pohárnok Melinda, klinikai szakpszichológus
Dr. Doboviczki Attila Tamás, médiakutató

A résztvevőket a megszokott módon izgalmas előadás, konstruktív beszélgetés, valamint barátságos kávéházi hangulat várja!

Helyszín: Civil Közösségek - Pécs, Szent István tér 17.
https://goo.gl/maps/MgKm8sxTF6v

Időpont: 2019. március 26. (kedd) 18 óra
Jegyek:
Early bird: 1000 Ft
Normál: 1500 Ft
Online jegyvásárlás: hamarosan
Forrás: https://www.facebook.com/events/154127225528912/

Helyszín:
Szervezők:
  • Mindset Pszichológia Pécs