?Vágott Verzió? - Pécs

2011. december 13., kedd 13.3022.00
?Vágott Verzió?  -  Pécs
egyéb

Jegyárak:

·         A jelzett filmek ingyenesen megtekinthetők

·         Belépő a nem jelzett filmekre: 500HUF

·         Bérlet : 900HUF Diák bérlet: 700HUF

13.30 A mi iskolánk  színes, román-svájci-amerikai dokumentumfilm, 90 perc, 2011  ( a vetítés ingyenes)

Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalasztott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen.

A film három roma gyerek sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. 2006-ban Alin, Benjamin és Dana a jobb oktatás és az új barátságok reményében a városi iskolában folytatja a tanulást, de kedvüket szegik az alacsony elvárások és az elszigetelődés. A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny. Személyes történetük olyan általános kérdésekre világít rá, mint a közoktatás intézményesült rasszizmusa és a kilátástalan szegénység. A felkavaró finálé azzal szembesíti a nézőt, hogy a roma gyerekek küzdelmei az égbekiáltó emberi jogsértések fehér könyvében érnek véget. A mi iskolánk lebilincselő, felháborító és keserédes történet hagyományról és haladásról.

 

15.00-16.15 "A másik élete?" - Integráció és esélyegyenlőség az közoktatásban:kerekasztal-beszélgetés

Meghívott szakemberek:

·         Andl Helga oktatási szakértő (felkérés alatt)

·         Bigazzi Sára szociálpszichológus

·         Fehér Angéla (Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoport Jelenlét program)

·         Dr Gajda Zoltán megyei esélyegyenlőségi referens (Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP-5.5.5 projekt)

·         Kárpáti Árpád megyei ifjúsági referens

·         Heindl Péter oktatási szakértő, jogász (Szent Márton Caritas Alapítvány)

·         Tasnádi Zsófia (Az Emberség Erejével Alapítvány)

Moderátor: Koska Éva irodavezető (Esélyek Háza)

 

16.30 Az ősz aranya színes, osztrák-német dokumentumfilm, 94 perc, 2010

Öt veterán sportoló bebizonyítja, hogy 80, 95, de még akár 100 évesen is lehet világbajnok az ember. Megdöbbentő film az emberi méltóságról és az élni akarásról.

 

18.15 Varázslatos gladiátorok színes, magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2011

A Baltazár Színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot Elek Dóra alapította 1998-ban, a szintén értelmi sérült színészeket foglalkoztató belga Théatre du Plantin mintájára. A Baltazár Színház úttörő feladatot lát el: hazánkban egyedülálló módon háttérbe szorítja a fogyatékosságot és előtérbe helyezi a művészetet. Ma már a magyar színtársulat nemzetközileg elismert eredményeket is elért. Megalakulása óta tíz előadást hoztak létre, melyek közül a legsikeresebbeket ma is teltházzal játsszák. A színtársulat 2010-ben készült darabja, az "Aranylépés" szolgál a Varázslatos gladiátorok című dokumentumfilm alapjául, amely a darab születését, a színészek életét és munkáját mutatja be, valamint a téma kapcsán felmerülő társadalmi kérdéseket is körbejárja.

 

19.15 A mi iskolánk színes, román-svájci-amerikai dokumentumfilm, 90 perc, 2011 

 

  21.00 Csicska színes, magyar rövidfilm, 20 perc, 2011

Balogh István, egy vidéki tanyán élő földművelő gazda, aki rettegésben tartja a feleségét és a gyerekeit. Mivel éppen hogy csak fent tudja tartani magát és a családját, az istállóban úgynevezett "csicská"-t, vagyis tulajdonképpen rabszolgát tart. Balogh maga is keményen dolgozik és igyekszik mindent megtenni, hogy a vad, vidéki élet szabályai szerint "rendezze" a közvetlen környezetét.
A család tagjai és a "csicska" közeli, de nagyon morbid kapcsolatban vannak egymással, a rabszolgaként tartottat minden szempontból állatként kezelik. A Csicska című filmet a hasonló szituációt túlélt emberek beszámolói és a témához kapcsolódó híradások inspirálták.

Támogatók: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Fesztivál, Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda - Esélyek Háza , Apolló Mozi Pécs

--
Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda - Esélyek Háza
Nevelők Háza Egyesület
www.eselyekhaza.hu
7624 Pécs, Szent István tér 17.
72/210-794

Koska Éva: 20/433-4403
Gruidl Zsuzsanna: 20/433-3423 (önkéntes)

Csatolt fájl:
  • application/msword ikonLetöltés (2011-12-06-vagott_verzio_vegleges.doc)