Vers - és Prózamondó Pedagógusok Műhelye

Vers - és Prózamondó Pedagógusok Műhelye
Státusz
A szervezet: 
a Civil Közösségek Házában tartja összejöveteleit

Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelye

A Nevelők Háza Egyesület egyik kiemelkedő, öntevékeny alkotó művészeti csoportja a Sólyom Katalin Jászai-díjas színművésznő vezette, immár 18-dik éve működő Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelye.

A vers - és prózamondó pedagógusok köre 1987-ben alakult néhány irodalomszerető tanár és óvónő részvételével. Eredeti céljuk a szép magyar beszéd és az irodalom ápolása és gyakorlása volt, csupán saját kedvtelésre.

Hamarosan igény támadt arra, hogy munkájukat közönséggel is megismertessék. Évenként egy irodalmi est programját állítják össze főként azzal a céllal, hogy a kortárs magyar irodalom jelentős alakjait bemutassák. Elsősorban azonban pécsi költők műveiből készültek összeállítások. Az előadásokra a szerzőket is meghívták baráti beszélgetésre.

A 18 év alatt "elverselt" költők sora a teljesség igénye nélkül: Pákolitz István, Galambosi László, Makay Ida, Mihalik Zsolt, Bertók László, Méhes Károly, Fischer Mária pécsi költők, valamint Szabó Ferenc, Lázár Ervin, Janikovszky Éva.

Jelenleg tizenhárom irodalomkedvelő tagból áll a közösség, akik havi rendszerességgel, a megye kisebb településeiről is összejönnek, és készülnek az újabb és újabb előadásokra.

2005-ben "A mi József Attilánk" címmel összeállított irodalmi műsorral Pécsett és a megyében szeretnének egy kör- s egyben egy időutazást is tenni, és bemutatni József Attila költészetének gyöngyszemeit.

Pécsett két előadást tervezünk: egyet a Nevelők Háza Egyesület és az általa működtetett Civil Közösségek Házában tevékenykedő több mint 40 alkotócsoportnak és kis közösségnek, egyet pedig a szélesebb pécsi közönségnek. Fontosnak tartjuk, hogy a Költészet Napján kerülne sor az első előadásra, majd a megye kisebb településein is bemutatkozna a Műhely (Pl.: Sásd, Szigetvár, Komló, Pellérd).

A válogatás a tagok személyiségének megfelelően saját érzelmi beállítottságuk, és a versekhez való egyéni kötődésük szerint történt. Leginkább a költő szeretetigényét, a Mamához, szerelmeihez, betegségéhez és Isten-kereséséhez kapcsolódó verseit idézi.

A tagok, egyúttal a műsorban résztvevők névsora:
Horváth Józsefné (óvónő), Varga Adrienn (tanár), Nagy Katalin (tanító), Szalai Andrea (művészeti szervező), Szabó Lászlóné (könyvtáros), Holics Szilvia (egyetemi hallgató), Németh Erzsébet (orvostanhallgató), dr. Sebők Ildikó (ügyvéd), Kárász Ferencné (nyugdíjas), Hernádi László (könyvtáros), Mateisz Lénárd (orvostanhallgató), dr. Klaudi Péter (jogász).

Vezető: Sólyom Katalin, Jászai-díjas művész

Tel: 72/310-097