Balog Zoltán átadta a Civil Információs Centrumok megbízóleveleit

2012. július 11., szerda
Balog Zoltán átadta a Civil Információs Centrumok megbízóleveleit

Összesen húsz civil szervezet nyerte el az első alkalommal meghirdetett Civil Információs Centrum címet, melyek képviselőinek Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter 2012. július 10-én ünnepélyes keretek között adta át a megbízólevelét. A fővárosi és a 19 megyei Civil Információs Centrum az új civil törvényben meghatározottak szerint jelentősen hozzájárul a megújult szabályozás megismerésének elősegítéséhez, a civil szervezetek megerősödéséhez, valamint a civil szervezetek közötti együttműködés hatékonyabbá tételéhez.

A civil szervezetek számára meghirdetett Civil Információs Centrum cím kiírásra összesen 57 pályázat érkezett a 2012. április 30-i határidőig. A beérkezett pályázatokat a civil szektorban releváns tapasztalattal rendelkező stratégiai partnereket is magában foglaló döntés-előkészítő bizottság értékelte.

A kiválasztott szervezetek a Civil Információs Centrum cím birtokában sokoldalú, gyakorlati segítséget nyújtanak más civil szervezetek számára, emellett szakmai tanácsadást végeznek közhasznúsági és pénzügyi területen, valamint pályázati kérdésekben.

A Civil Információs Centrum hálózata így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetek könnyebben alkalmazkodhassanak a megújult működési környezethez, az új szabályok megismeréséhez és elsajátításához, valamint a szektoron belüli és szektorközi együttműködés erősítéséhez.

Az eredmény kialakulásában döntő szerepet játszott a szakmai megvalósíthatósági tervek színvonala, illetve a szolgáltatások - az információnyújtás, a tanácsadás - minimumkövetelményeit meghaladó többletvállalások.
A Civil Információs Centrumok létrehozásának az új civil törvényben meghatározott célja a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, és az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások felhasználására vonatkozó tanácsadás a szabályszerűség fokozottabb biztosítása érdekében. Feladataik közé tartozik továbbá a külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése is.

A nyertes pályázók a 2012. július 1-jétől 2014. december 31-ig tartó időszakban jogosultak a miniszter által adományozott Civil Információs Centrum cím viselésére, valamint e tevékenységük támogatásához és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek finanszírozását rendezni hivatott pályázaton is részt vehetnek.

A pályázat nyertesei:

    Budapest: Századvég Politikai Iskola Alapítvány
    Bács-Kiskun megye: Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület
    Baranya megye: Nevelők Háza Egyesület
    Békés megye: Jótékonysági Nőegylet Egyesület
    Borsod -Abaúj Zemplén megye: Nyilas Misi Alapítvány
    Csongrád megye: Kurca Vidéke Polgári Egyesület
    Fejér megye: Echo Innovációs Műhely
    Győr-Moson-Sopron megye: United Way Kisalföld Alapítvány
    Hajdú-Bihar megye: Szülők a Gyermekekért, Egymásért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület
    Heves megye: Egri Norma Alapítvány
    Jász-Nagykun-Szolnok megye: Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat
    Komárom-Esztergom megye: Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület
    Nógrád megye: A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány
    Pest megye: Isten Szolgálatában Református Missziói Alapítvány
    Somogy megye: ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány
    Tolna megye: Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület
    Vas megye: Hegypásztor Kör
    Veszprém megye: Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület
    Zala megye: Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület