SANSZ Filmklub - Gyönyörű zöld

2015. március 11., szerda 17.0019.00
SANSZ Filmklub - Gyönyörű zöld
film

Gyönyörű zöld
1996, francia film

Coline Serreau írta, rendezte és játssza a főszerepet, ő lehelt életet Milába. Az alkotás egész egyszerűen megismételhetetlen és rendkívüli. Lágy humorral és könnyedséggel mutatja be a modern ember természethez való, mindinkább torzuló viszonyát.

Gyönyörű zöld azaz (La Belle Verte /Beautiful green) egy ritka francia film, amelyet nem hivatalosan betiltottak, 1996-os elkészülte óta nem játszották moziban, és tévén is csak néhány eldugott csatornán a késő éjszakai órákban.
A film pont olyan, amit elvárnánk egy jó francia művészfilmtől: franciául beszélnek benne, akciódús , mulattat, ráébreszt bizonyos velünk is kapcsolatos problémákra és elmondhatjuk a végén, hogy egyáltalán nem unatkoztunk rajta.
A filmnek van egy alapvető komikuma, amin viszont ha kicsit is túllátunk és nem csak olcsó sci-fiként tekintünk rá, akkor bizony egy súlyos társadalomkritikába csöppenünk. Kritikája könyörtelen, egyáltalán nem tűr megalkuvást. Felhívja a figyelmünket, hogy - a technikánk mögött nincs lélek
- a pénzünk értéktelen
- laposak a kapcsolataink, elvárjuk hogy szeressenek minket, de másokat mi képtelenek vagyunk
- a mérgezett levegő és más szenny közepette járunk és ezzel mit sem törődünk. - stb... (http://samsarahun.blogspot.hu/2012/08/gyonyoru-zold-la-belle-verte-film....)

Helyszín: