Az Európai Kulturális Parlament (EKP) 10. jubileumi ülése

2011. október 10., hétfő
Az Európai Kulturális Parlament (EKP) 10. jubileumi ülése

A plenáris ülést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Páva Zsolt, Pécs polgármestere október 14-én, délelőtt 10 órakor nyitja meg a Kodály Központban. Az eseményen felszólal Pär Stenbäck, a szervezet szenátusának elnöke, korábbi finn külügyminiszter, a vitaindító előadást Szabó István Oscar-díjas filmrendező tartja - áll a Zsolnay Kulturális Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az ülés témája, hogy Európa jelenleg milyen pozíciót tölt be a világban, milyen válaszokat ad a globális kihívásokra. Mindezt elsősorban kulturális szemszögből vizsgálják meg a résztvevők, de szó esik gazdasági és társadalmi kérdésekről is.

A találkozón szekcióülés keretein belül vitatják meg az európai kulturális fővárosok szerepét és jövőjét, amihez a tavalyi pécsi kulturális fővárosi program szolgál példákkal. Külön szekció foglalkozik a Balkánnal és a dunai régióval, különösen az Európai Unió új Duna-stratégiájának tükrében, és napirendre kerül az európai tolerancia határainak témaköre is.

Az Európai Kulturális Parlamentet az Európai Unió döntéshozói 2001-ben hozták létre, hogy fórumot biztosítsanak az európai kulturális élet képviselőinek az európai együttműködést, demokráciát és kultúrát érintő párbeszédre, vitára. A művészeket, gondolkodókat, kulturális szakembereket tömörítő szervezetnek 43 országból jelenleg több mint 160 tagja van.

A háromnapos, angol nyelven folyó pécsi jubileumi konferenciára, amelynek rendezésére a grúz főváros, Tbiliszi, az olaszországi Ferrara és a hollandiai Maastricht is pályázott, mintegy 100 művészt és kulturális szakembert várnak.

Az Európai Kulturális Parlament ülését megelőzően, október 12-én és 13-án szintén a baranyai megyeszékhelyen tanácskozik a szervezet ifjúsági hálózata (ECP Youth Network) is.