22. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny megrendezése

22. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny megrendezése

 

A 22. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny

                                                                                            

2011. június 10-13. között került megrendezésre, immár 22-dik alkalommal a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója jegyében.

A rendezvény védnökségét elvállalták:

-       Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

-       Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere

-       Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke

-       Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök

-       Dr. Bódis József, a PTE rektora.

A versenyre 9 kórus jelentkezését fogadta el a Művészeti Bizottság: 3 kórus külföldről (Oroszország, Németország, Szlovénia), hat együttes pedig Magyarországról érkezett. A verseny zsűrijének tagjai is a nemzetközi és hazai kórusélet kiválóságai voltak: Hartyányi Judit (karnagy, egyetemi adjunktus) Ordasi Péter (karnagy, főiskolai docens), Bo Aurehl (karnagy, zenepedagógus – Svédország), Tillai Aurél professor emeritus (karnagy, zenepedagógus, zeneszerző).

A Kamarakórus Verseny nyitányaként június 10-én, pénteken este 19 órakor Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Hartyányi Judit zsűritag köszöntötte a kórusokat Pécs egyik megújult terén, a Kossuth téren, ahol néhány kórusmű erejéig közös éneklésen is megmutatták a kórusok rátermettségüket. A kórusok ezután felvonultak a Pécsi Bazilikába, ahol 20 órakor a nyitóhangversenyen Kodály, Bartók és Liszt művek hangzottak el a Pécsi Kamarakórus, a Pécsi Szimfonietta és szólisták előadásában.

Az idei versenyen 9 kórus mérte össze tudását. A résztvevő együttesek három fordulóban léptek fel: a világon egyedülálló „Gyorstanulási verseny” a karnagyot és a kórus tagokat is különleges feladat elé állítja, hisz 75 perc alatt kell megtanulni és a zsűri előtt előadni egy számukra ismeretlen kórusművet. A verseny 2. fordulójában – a Ferences templomban - kizárólag egyházi művek hangzottak el – a kötelező műveket is beleértve -, ezzel is megemlékezve Liszt születésének 200-dik évfordulójáról. A 3. fordulónak a Dómmúzeum adott helyet. Június 12-én, a versenyfellépések után a kórusok ráadásként meghallgathatták Pécs egyik kiemelkedő énekegyüttesének, az UniCum Laude Énekegyüttesnek szabadtéri koncertjét, amelyet Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy által vezetett „Közös éneklés” előzött meg. Fantasztikus hangulat alakult a Kossuth téren: pécsiek, turisták, színházi szakemberek, kórusok énekeltek együtt a majdnem teljesen megtelt téren.

A rendezvénnyel egy időben zajló XI. Pécsi Országos Színház Találkozó-val együttműködve, kísérőrendezvényként tűntettük fel egymás programját. Mindez azt eredményezte, hogy a korábbiakhoz képest hatalmas érdeklődés közepette zajlottak a verseny eseményei, a koncertek és egyéb rendezvények.

A Díjkiosztó Gálára június 13-án, hétfőn a Palatinus Szálló Bartók termében került sor. Az első helyezett vegyeskari kategóriában 400 ezer forinttal gazdagodhatott, a második 300 ezer forinttal, míg a harmadik 200 ezer forinttal. Az egynemű kari kategória aranyérmese 350 ezer forintot, az ezüstérmes 250 ezer forintot, a bronzérmes 150 ezer forintot vihetett haza. A versenyen számos egyéb díj is gazdára talált, hisz valamennyi védnök felajánlott egy-egy díjat (díjak listája mellékelve). A rendezvény 4 napja alatt 8 koncerten 12 kiemelkedő kórust hallgathatott meg a kórusmuzsika kedvelő pécsi és nem pécsi közönség. A résztvevő kórusoknak pedig lehetőségük nyílott a 4 nap alatt megtekinteni a Pécs Világörökség helyszíneit és részt venni a Pünkösdi rendezvényeken. Összességében egy nagyon jó hangulatú, nagy érdeklődést kiváltó zenei eseményt sikerült újra Pécsett létrehoznunk, amelynek következő állomása, a 23-dik kamarakórus verseny 2013-ban hívja újra Pécsre a kórusokat és a zenei élet kiválóságait.