Érted hogy ÉRTED?! - DÖNTŐ

2014. november 20., csütörtök 09.0014.00
Érted hogy ÉRTED?! - DÖNTŐ
gyermek-ifjúsági

Vetélkedő a gyermekjogokról, az ENSZ Gyermekek Jogairól szóló Egyezményének 25. évfordulóján

1989. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Egyezményt. Ebben a dokumentumban azoknak a jogoknak a minimumát foglalták össze, amelyet minden államnak biztosítania kell az ott élő gyermekek számára. Ezáltal november 20. lett a Gyermekjogi Világnap, amikor minden évben az ENSZ felhívást intéz a világ országaihoz, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek azon jogait, melyeket a Nyilatkozatban összefoglaltak.

Az Egyezmény 25 éves évfordulója alkalmából a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és Az emberség erejével Alapítvány, vetélkedőt szervezett, mely célul tűzte ki, hogy terjessze a gyermeki jogok eszmeiségét. A vetélkedőre kilenc, 4 fős csapat jelentkezett, két korcsoportra bontva (10-14 és 14-18 évesek). A verseny szeptemberben indult, a csapatoknak 2 hetente kellett egy-egy újabb feladatot teljesítenie, a megoldásaikat pedig az egyik közösségi oldalon tettük közzé (https://www.facebook.com/hogyErted).

A döntőre 2014.november 20-án, a Gyermekjogi Világnapon kerül sor, a Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István Tér 17.), ahol a csapatok személyesen fognak egymással megmérkőzni, kreatív és játékos feladatok által. Ezen a közösen együtt töltött napon összesen 9 csapat lesz jelen, ami közel 40 fiatalt jelent és a csapatokhoz tartozó felnőtt segítőket. A jelentkezők pécsi és környékbeli általános iskolákból, tanodákból és ifjúsági egyesületek informális csoportjaiból álltak össze.

Az Érted hogy ÉRTED?! Gyermekjogi Vetélkedő döntőjén, a legmagasabb pontszámot elért csapatokat, korcsoportonként díjakban részesítjük. A verseny díjait a következő támogatók bocsátották rendelkezésünkre: Uránia Mozgókép Kft., Parapark Pécs, Improvokál Társulat, Halott Pénz zenekar, Élménylelő Egyesület – Élmény Kommandó

Az Érted, hogy ÉRTED?! döntője az első eseménye az Ember7 című rendezvény-sorozatnak, amely az emberi jogok különböző aspektusait mutatja be szakmai műhelyekkel, filmvetítésekkel, kiállítással, interaktív esélyórákkal és december 10.-én az Emberi Jogok Világnapján egy félnapos, több helyszínen zajló program kavalkádban csúcsosodik ki.

Helyszín: