Your Idea Counts

ERASMUS+ Small Scale Partnerships

Partner szervezet: : Fundacja Antares (Antares Foundation)

Célcsoport: idősek (55 év felettiek), idősekkel dolgozó pedagógusok
Célok:

- Jó gyakorlatok cseréje, egymástól való tanulás.
- Az idősek ösztönzése a helyi politikai döntéshozatalban való részvételre.
- Az aktív polgári szerepvállalás elősegítése, a célcsoport szociális kompetenciáinak fejlesztése.
- Az egész életen át tartó tanulás támogatása
- A pedagógusok és más felnőttképzési szakemberek kompetenciáinak fejlesztése.
Várható eredmények (termékek):
- workshopok sorozata idősek számára (ötletbörze, ötletből projekt, projektmenedzsment, népszerűsítés az interneten)
- felmérési eredmények a helyi idősek körében a részvételi költségvetés fogadtatásáról
- rögzített webinárium az idősekkel dolgozó oktatók számára.


Ötlet:
A projekt fő célja, hogy az idősek csoportjait aktív részvételre ösztönözze az úgynevezett "részvételi költségvetésben". Számos önkormányzat kínálja fel a lakosainak, hogy szavazzanak a más lakosok által javasolt alacsony költségvetésű projektekre. A hatóságok így próbálják növelni a helyi költségvetésben való alulról felfelé irányuló részvételt. A mi projektünk segít az időseknek, hogy kidolgozzák elképzeléseiket és aktívan részt vegyenek a helyi részvételi költségvetésben.
A helyi tevékenységek a következőkből állnak:

- tájékoztató kampány az idősek számára a könyvtárakban, idősek klubjaiban, a 3. korosztály egyetemein, egyházi egyesületekben stb., infografikák készítése/az önkormányzatok szórólapjainak felhasználása, tájékoztatás a szavazás folyamatáról

- egyszeri webinárium az idősekkel napi szinten foglalkozó pedagógusok számára. A webinárium információkat tartalmaz a részvételi költségvetésről és arról, hogyan lehet bevonni az időseket a folyamatba

- vetélkedő a helyi idősek klubjai/időskorúak csoportjai számára a helyi közterületen történő változtatások ötletére. A legjobb ötleteket a projektmenedzsmentről szóló ingyenes műhelymunkák sorozatával jutalmazzák. A partnerszervezetek segítenek az időseknek ötletük kidolgozásában, a projekt megírásában és a helyi részvételi költségvetéshez való benyújtásában. A workshopok az internet használatának elemeit is tartalmazzák, különös tekintettel a közösségi médiára, mint az idősek ötletének népszerűsítésére szolgáló eszközre.
A projektmenedzsmentet 1 lengyelországi tanulmányút és 1 magyarországi képzés támogatja a workshopok tartalmával kapcsolatban. 

- Ez egy egyszerű, alacsony költségvetésű projekt, amely kísérleti projektként kezelhető a hátrányos helyzetű csoportok helyi részvételi költségvetésekben való részvételének szélesebb körű, nemzetközi előmozdítása érdekében.

Projektcsoport:
Támogató:
Időtartam:
  • 2023.12.012025.11.30