Mecseki Fotóklub

2014. február 25., kedd 18.0020.00
Mecseki Fotóklub
klubest

Mánfai Bence természetfotós vetítése

"1992-ben Pécsett születtem, de egy éves korom óta Abaligeten élek. A tiszta és természetes mecseki környezet lehetővé tette, hogy kisebb-nagyobb sétákat tegyek a vidéken, még fényképezőgép nélkül. A fotózással, édesapám révén kerültem kapcsolatba, aki hobbifotós. Miután szüleimtől "megörököltem" egy kompakt filmes gépet, túráink alkalmával, és osztálykirándulásokon pár hangulatos fotót is készítettem. A képeket megmutattam általános iskolai informatika tanáromnak, Hámori Gábornak (www.hamorigabor.hu), aki lelkesítően hatott rám, és valahol itt kezdett el kibontakozni fotós „karrierem”. Eszköztáram tekintetében a következő lépcsőt egy digitális kompakt gép jelentette, majd egy csúcskompakt, amit évek múltán a megspórolt pénzemből vásárolt tükörreflexes gép váltott fel.

Azóta rengeteg fotót, és élményt tudhatok magam mögött, és a mai napig törekszem a folyamatos fejlődésre. Ha látok benne fantáziát, bármilyen téma megörökítése érdekel, de a természet szeretetének hatására, az élővilág fotózása lett a fő célom. Ezen belül is a madarak és emlősök fényképezése jelenti számomra a legörömtelibb elfoglaltságot.

Fontosnak tartom a terepen töltött, megfigyelésre fordított időt, hiszen a megtervezett képek gondolata általában itt, vagy ennek hatására születik meg. Minden egyes, a természetben töltött órát igen értékesnek tartok, függetlenül attól, hogy egy távolabb elvonuló vaddisznókondát figyelek meg, vagy épp egy olyan fotón dolgozom, amiből akár díjnyertes kép is születhet.

Az utóbbi pár évben, a hagyományos témák és módszerek mellett, erősen foglalkoztat a nagylátószögű objektívvel történő távkioldós fotózás. Rengeteg kihívást tartogat számomra ez a világ, és már most, számos megvalósításra váró elképzelés körvonalazódik a fejemben. Természetesen, e fotók elkészítéséhez tisztában kell lennünk az állatok szokásaival, ismernünk kell életmódjukat, hiszen nekünk kell úgy irányítanunk őket, hogy a fényképezőgép előtt az elképzelt jelenet játszódjon le. És persze nem hanyagolható el a szerencse kérdése sem, mely ugyan nem nélkülözhető, de szerepe mégis mérsékelhető a gondosan megtervezett kitartó munkával."

http://users.atw.hu/manfaibence/fooldal3.htm

http://manfaibence.blogspot.hu/

Helyszín:
Szervezők: